DRAMA U AFGANISTANU SE NASTAVLJA: Uzbekistanska vojska srušila afganistanski vojni avion u bijegu

0 0

Afganistanski vojni zrakoplov danas je pao na teritorij susjednog Uzbekistana. Avion je granicu prešao ilegalno, a uzbekistanska vojska je srušila afganistanski avion, prenosi Reuters.

Avion je srušen jučer navečer u najjužnijoj uzbekistanskoj provinciji Surxondaryo, uz granicu s Afganistanom. “Snage protuzračne obrane Uzbekistana spriječile su pokušaj afganistanskog vojnog zrakoplova da ilegalno pređe granicu s Uzbekistanom”, rekao je glasnogovornik uzbekistanskog ministarstva obrane Bahrom Zulfikorov, prenosi RIA.

Ruska agencija RIA također prenosi da se pilot katapultirao prije pada aviona i pri tome pretrpio ozljede. Takav scenarij potvrđuje i izjava Bekpulata Okboyeva, liječnika u provinciji Surkhondaryo koji je rekao da su zaprimili dva pacijenta u afganistanskim vojnim uniformama u nedjelju navečer. Jedan od pacijenata je zaprimljen s padobranom te ima ozbiljne prijelome, izvijestio je AFP.

Također, jučer su iz Uzbekistana objavili da su priveli 84 afganistanska vojnika koji su prešli granicu i zatražili liječničku pomoć.

Od tri bivše sovjetske države koje graniče s Afganistanom (Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan), čini se da je Uzbekistan najoštriji prema odbjeglim afganistanskim vojnicima.

S druge strane, Tadžikistan ima blaži pristup te danas tvrdi da je “primio SOS signale afganistanske vojske, nakon čega je, u skladu s međunarodnim obvezama zemlje, odlučeno da se afganistanskim vojnicima omogući slijetanje na aerodrom”, rečeno je ruskoj novinskoj agenciji Interfax preko tadžikistanskog odjela za informiranje.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %