DRAMA: Ruski vojnik izjasnio se krivim za ratni zločin u Ukrajini

0 0

Ruski vojnik kome se sudi za ratne zločine u Ukrajini izjasnio se krivim za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin (21), koji je bio komandant jedinice 32010 četvrte tenkovske Kantemirov divizije moskovskog regiona, optužen je da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila u danima nakon početka invazije i prijeti mu doživotni zatvor, prenosi BBC.

To je prvi ruski vojnik protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

Njegovo saslušanje pred ukrajinskim sudom u Kijevu počelo je prije pet dana. On se tereti za ubistva civila 28. februara u selu Čupahivka kod Kijeva.

Po optužnici ruski vojnici su ušli u selo gdje su videli nenaoružanog stanovnika kako vozi bicikl i razgovara telefonom.

Kako se navodi, osumnjičenom je naređeno da ubije civila kako bi ga spriječio da prijavi prisustvo Rusa i ispalio je nekoliko hitaca kroz otvoreni prozor automobila iz jurišne puške u glavu civila, a on je preminuo na mjestu događaja.

Tužioci su naveli da bi moglo uslijediti još suđenja, nakon identifikovanja hiljada potencijalnih zločina koje su počinile ruske snage, navodi BBC.

Moskva negira da su civili bili na meti njenih trupa.

izvor: N1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %