DRAMA NA ISTOKU EVROPE: Rusi spremni “rascjepkati” još jednu državu!

0 0
--

Vlasti proruske, separatističke Pridnjestrovske Moldavske Republike (PMR) ponovno namjeravaju tražiti nezavisnost s naknadnim pridruživanjem Rusiji u skladu s rezultatima referenduma iz 2006. godine, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti Vitalij Ignatiev, ministar vanjskih poslova nepriznate PMR, javlja “Jutarnji list”.

Prijetnja odcjepljenjem i ujedinjenjem s majčicom Rusijom, dolazi kao reakcija nakon što su na sastanku Europskog vijeća 23. juna 2022. lideri iliderke EU-a Moldaviji dodijelili status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u, koji je podnijela proeuropski orijentirana predsjednica Maia Sandu. Ukratko, Vladimir Putin je poslao poruku kako je spreman zaratiti i u Moldaviji, ako ta zemlja ne prestane gledati prema Zapadu.

Najava promoskovskih separatista objavljena je na tridesetu obljetnicu početka mirovne operacije u Transnistriji, jer je Sporazum o načelima mirnog rješavanja oružanog sukoba potpisan 21. jula 1992., a 29. jula u regiji su raspoređene zajedničke mirovne snage, što je eufemizam za rusku vojsku, koja je i dan-danas na istim položajima. Prema izjavi Ignatieva, međunarodnopravni argumenti u odbranu koncepta suvereniteta i priznanja Pridnjestrovlja, davno su formirani i teško da neko može osporiti. “Vektor Pridnjestrovlja ostao je nepromijenjen tokom godina postojanja republike, što se odražava u rezultatima referenduma 17. rujna 2006., gdje je jasno naznačeno: nezavisnost s kasnijim slobodnim priključenjem Ruskoj Federaciji. Nezavisnost zemlja je apsolutni prioritet”, rekao je Ignatiev.

Na spomenutom referendumu (kojeg je priznala samo Rusija) 97 posto stanovništva glasalo je za nezavisnost od Moldove i naknadno priključenje Rusiji. Da se radi o operaciji koordiniranoj iz Kremlja, potvrdila je vremenski usklađena izjava Vladimira Džabarova, prvog zamjenika predsjednika Odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije, kako Rusija neće dopustiti scenarij s povlačenjem mirovnih snaga iz Pridnjestrovlja.

“Mirovne snage, u kojima sudjeluje i rusko vojno osoblje, uvijek su bile uporište predvidljivosti i smirenosti, garancija sigurnosti na lijevoj obali Dnjestra. Svaki pokušaj neodgovornih političara u Kišinjevu da dovedu u pitanje ovu ulogu mirovnih snaga, progurati promjenu formata mirovne operacije s povlačenjem ruskih trupa iz regije dovest će do destabilizacije i neizbježnog nastavka krvoprolića. Nećemo dopustiti ovaj scenarij, makar samo zato što u Pridnjestrovlju živi 220.000 ruskih građana”, zaprijetio je ovog četvrtka Džabarov u govoru na okruglom stolu u Vijeću Federacije, prenosi “Jutarnji list”.

Pritom je otvoreno priznao što muči Putinov režim. Naime, Pridnjestrovlje je odsječeno od Rusije, jer nisu uspjeli ratni planovi za okupaciju Odese, i spajanje s odcijepljenim dijelom Moldove.

“Stoga je vrlo važno – ne govorim o budućnosti, nije na meni da odlučujem, sve će biti jasno u bliskoj budućnosti – hoće li Pridnjestrovlje imati granicu s prijateljskom Ukrajinom, prijateljskom Rusijom ili ne. Vrlo je važno da ovi idiotski planovi koje neki lideri kuju u Moldaviji nisu dobili podršku”, zaključio je Džabarov.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %