DRAMA NA GRANICI SA HR: Izačić: Zbog pet tegli meda kažnjena s 700 eura a drugi zbog 18 kutija cigareta također 700 eura kazne

0 0

Kazna zbog meda

Puno puta smo objavili pravila unosa robe iz trećih zemalja u EU a ovaj put je jedna putnica bila jako iznenađena kad je danas prilikom dolaska na Hrvatski granični prijelaz Ličkom Petrovo Selo, kažnjena sa 5.100 kuna što je približno 700 eura.

Naime, kako je ispričala za Portal Gpmaljevac.com, ona i još dvoje putnika u njenom vozilu su imali pet kilograma meda u saču i carinski sližbenici su joj napisali prekršajni nalog u visini od 5.100 kuna a kako je kaznu platila odmah na licu mjesta, kazna je umanjena i iznosila je 3.500 kuna sa sudskim troškovima. Putnica je na službenoj stranici Carina.hr (u nastavku detalji) pročitala da piše da je dozvoljeno dva kilograma meda pa to je razlog zašto je šokirana tako velikom kaznom.

Carina.hr na svojoj službenoj stranici kaže sljedeće:

Unos proizvoda životinjskog podrijetla, mješovitih proizvoda i proizvoda dobiveni od nusproizvoda životinjskog podrijetla u osobnoj prtljazi putnika
Carinski službenici na graničnim prijelazima vrše službene kontrole proizvoda životinjskog podrijetla izuzetih od službenih kontrola na graničnim kontrolnim postajama, koji čine dio osobne prtljage putnika i koji su namijenjeni za osobnu potrošnju, ako pripadaju jednoj od kategorija proizvoda koji se navode u nastavku.

Količinska ograničenja i zabrane uvoza hrane životinjskog podrijetla koju putnici u osobnoj prtljazi mogu unositi bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora navedena su u tablici (tablica je na dnu članka) . Navedena ograničenja i zabrane odnose se i na male pošiljke robe koje se šalju fizičkim osobama (poštom ili kurirskom uslugom) i nisu namijenjene stavljanju na tržište.

Količine koje premašuju količine navedene u tablici podliježu veterinarskom pregledu graničnoj kontrolnoj postaji (Bajakovo, Stara Gradiška, Nova Sela, Karasovići, Luka Rijeka, Luka Ploče, Zračna luka Zagreb). Takve pošiljke moraju ispuniti uvjete za komercijalne pošiljke, što znači da takve pošiljke mora pratiti propisani veterinarski certifikat, a pri čemu je putnik kao uvoznik dužan prijaviti prispijeće pošiljke nadležnoj GKP radi obavljanja veterinarskog pregleda.

Proizvodi životinjskog podrijetla koji ne ispunjavaju naprijed navedene uvjete smatraju se nesukladnima te se obvezno oduzimaju od putnika radi njihovog uništavanja. Također, propust da ih se izričito prijavi carinskim službenicima predstavlja kažnjivu radnju za koju je propisana novčana kazna.

U nastavku vam donosimo Screenshot šta je dozvoljeno iz trećih zemalja u EU i gdje je definisano kakav i koja vrsta meda a sve to je objavljeno na stranici Carina.hr

U ovom slučaju najveći problem je “med u saču” za kojeg je navedeno da je zabranjen iz svih trećih zemalja u našem okruženju. Ukoliko se ne slažete sa kaznom vi se možete žaliti nadležnom prekršajnom sudu.

Drugi slučaj je prekršajni postupak zbog nedozvoljene količine duhanskih proizvoda.

Dakle, danas na istom graničnom prijelazu putnik je imao u svom vozilu dvije šteke cigareta (20 kutija). Iz trećih zemalja je dozvoljeno unosit dvije kutije pa je putnik kažnjen za preostalih 18 kutija a kazna je iznosila 5.100 kuna (700 eura).

IZVOR: GPMALJEVAC

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %