DOŠAO JE I TAJ DAN: Sebija mora ići iz KCUS-a jer više ne ispunjava uslove da bude Direktorica UKCS

0 0

U Općinskom sudu u Sarajevu u petak je održana rasprava za mjeru osiguranja kojom bi se odgodila primjena rješenja Senata Univerziteta u Sarajevu po tužbi Sebije Izetbegović, samozvane magistrice i profesorice.

Ako bi se usvojila mjera osiguranja, ona bi na snazi bila do okončanja sudskog spora.

Mjera osiguranja
No, koliko su Sebija i njen advokatski tim u strahu, govori i činjenica da traže i od Kantonalnog suda da paralelno odredi istu mjeru. Rektor UNSA-e Rifat Škrijelj je navodno ostao pri stavu da su joj prestala prava i obaveze koje joj pripadaju izborom u zvanje redovnog profesora.

Podsjetimo, nakon analize komisije koja je provjeravala vjerodostojnost isprava vezanih za postdiplomski studij Izetbegović i odluke Senata Sebiji je poništen upis u Matičnu knjigu magistranata.

Tada joj je magisterij proglašen nevažećim i oduzeto joj je i zvanje redovne profesorice.

Osim što je na osnovu falsificiranih dokumenata zasnovala radni odnos na Medicinskom fakultetu, Sebija je od 2016. godine i generalna direktorica KCUS-a.

Pitanje smjene
No, ona sada ne ispunjava uvjete koji su propisani Statutom za mjesto direktorice KCUS-a, jer je jedan od njih nastavnički status.

Za generalnog direktora može biti imenovano lice koje, osim općih uvjeta predviđenih zakonom, ispunjava i sljedeće: VSS – završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, da je afirmirani stručni i naučni radnik u oblasti medicine, da ima radno iskustvo od najmanje pet godina u struci, da posjeduje znanje iz javnog menadžmenta – navodi se u Statutu.

Također, navedeno je i da generalni direktor može biti razriješen i prije isteka mandata na koji je imenovan. Očekuje se da u narednim danima reagira Upravni odbor i pokrene pitanje smjene Sebije s pozicije direktorice KCUS-a.

 

Pročitajte i ovo:

Osuđeni Fadil Novalić ne odustaje: Ostajem premijer svih građana

 

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %