Dom naroda usvojio prijedlog Budžeta FBiH u iznosu od 5,6 milijardi KM. Porodiljama ni marke!

0 0

Dom naroda Federacije BiH je nakon žestoke rasprave usvojio prijedlog Budžet Federacije BiH.

Za budžet je glasao 31 delegat, četiri su bilo suzdržana, a 14 je bilo protiv.

Usvajanje Budžeta je bilo veoma važno iz razloga zato što je danas zadnji dan važenja Privremenog finansiranja FBiH, te bi bila onemogućena isplata sredstava svim budžetskim korisnicima, a među kojima su i penzioneri. Delegati su kritikovali činjenicu da im je kasno dostavljen Budžet.

Upućeno je na desetine amandmana, a Vlada FBiH i zastupnici su odbili sve amandmane.

Rast prihoda
Predloženi Budžet FBiH iznosi približno 5,6 milijardi KM i veći je za 116 miliona KM ili za dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Njegov rast za ovu godinu posljedica je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega 2,218 milijardi su prihodi od doprinosa, 1,692 milijarde od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Pomoć poljoprivredi
Opozicioni zastupnici su tvrdili da je jedini razlog povećanja budžeta inflacija, koja je omogućila povećanje prihoda od indirektnih poreza. Također, upućeno je mnoštvo amandmana koji se tiču poljoprivrede, a oni su odbijeni.

Više o sadržaju samog Budžeta FBiH pročitajte u izlaganju premijera FBiH Fadila Novalića u povezanom članku ispod:

Kupovina glasova?
Prije usvajanja Budžeta FBiH, prema riječima Elmedina Konakovića, premijer FBiH je kupovao glasove delegata da bi podržali Budžet FBiH.

– Ovo je jedan od najkatastrofalnijih trenutaka u mojoj političkoj karijeri, a vjerovatno i u Vašoj. Prvo sam u šoku, pa uz malo smijeha, prisustvovao da ne kažem tešku riječ, finansijskom lobiraju premijera Novalića, da bi ono što on naziva historijskim budžetom prošlo. Ide od klupe do klupe i govori cifre, kupuje regije, kupuje pojedince za ruke za budžet – rekao je Konaković.

izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %