DODIK IDE DO KRAJA: “Vjerujem u mogućnost mirnog razlaza, ako se ne dogovorimo bolje da se raziđemo, granice postavimo po…”

0 0

Navodeći da je sa svim vlastima u Srbiji do sada imao dobre odnose, Dodik je istakao da najbolju saradnju ima sa vlastima koje predvodi Vučić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi najviši nacionalni interes Srbije trebalo da bude Republika Srpska, u kojoj živi milion Srba.

“Državni interes Srbije jeste teritorija koja se zove Kosovo i to je problem koji postoji. U tom problemu mi smo na pozicijama zvaničnog Beograda”, rekao je Dodik za TV Euronews Srbija.

On je kazao da je “međunarodni faktor nedosljedan kada su u pitanju Republika Srpska i Kosovo, jer se Republika Srpska prisiljava da ostane u BiH uprkos svim netrpeljivostima i drugim istorijskim razlozima, a Kosovu daje pravo da se raziđe od Srbije”.

“Najavljuju formiranje velike Albanije, a mi nemamo pravo na ingerencije dobijene Ustavom koji je garantovalo pet svjetskih sila”, rekao je Dodik.

“Kad govorim o samostalnoj Republici Srpskoj, govorim o njoj kao rezultatu neuspjeha BiH. Ako se u BiH ne uspijemo dogovoriti, nećemo naravno ratovati, bolje da se raziđemo, granice postavimo po dogovoru”, kazao je Dodik.

On je kazao da vjeruje u mogućnost mirnog razlaza BiH, navodeći da su “osim Srba, kojima se osporavaju garantovana prava, u BiH nezadovoljni i Hrvati, kao i muslimani i međunarodna zajednica”.

“BiH je neodrživa”, uvjeren je Dodik koji smatra da “u roku od pet do 10 godina treba pokušati postići dogovor o BiH koja bi bila moguća, u skladu sa Ustavom i koja bi odgovarala svima, bez poništavanja identiteta i nametanja koncepta o apstraktnom čovjeku koji odgovara muslimanima, a u kojem bi Srbi bili marginalna manjina”.

Dodik je rekao da sanja da Republika Srpska bude nezavisna i da vjeruje da će njegov san jednog dana postati realnost.

On je negirao tvrdnje da prijeti referendumima.

“Ove godine smo planirali, a vidjet ćemo od konstelacije odnosa kako će to izgledati, da održimo referendum o novom ustavu u Republici Srpskoj”, naveo je Dodik i dodao da zbog činjenice da je ovo izborna godina, zavisi da li će referendum biti održan prije ili poslije izbora.

Dodik je rekao da će izaći na naredne izbore u Srbiji i da će glasati za predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Navodeći da je sa svim vlastima u Srbiji do sada imao dobre odnose, Dodik je istakao da najbolju saradnju ima sa vlastima koje predvodi Vučić.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %