Dodik: “Dirnete nam imovinu – donijeli ste odluku o izdvajanju RS iz BiH”

0 0
--

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, ponovio je raniji stav da je pitanje imovine riješeno Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom.  nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije u Banjoj Luci, nametnulo se pitanje državne imovine. Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, ponovio je raniji stav da je pitanje imovine riješeno Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom.

 

“Imovina je riješena Daytonskim mirovnim sporazumom i riješena je Ustavom Bosne i Hercegovine. BiH je dobila međunarodni suverenitet koji podrazumijeva međunarodne kontakte sa drugim zemljama i kontakte sa međunarodnim organizacijama, što nije sporno. Ali je u Ustavu rečeno da ona nastavlja da funkcioniše po unutrašnjem uređenju predviđenom Ustavom, a Ustav kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dalje govori o tome da samo ono što je izričito dato pripada Bosni i Hercegovini. Sve ostalo pripada entitetima. Nigdje ne piše da imovina pripada Bosni i Hercegovini“, rekao je on.

 

Upitan za komentar na stav OHR-a da će međunarodna zajednica sa dužnom pažnjom pratiti slučajeve poput onog iz Doboja, u kojem je Vlada RS gradu prenijela vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo, Dodik je rekao da OHR ne postoji.

 

„Imovinu neće dobiti. Onog trenutka kad bilo šta, a ja znam da pokušavaju da isceniraju ovog lažnog koji prima platu od 24 hiljade eura mjesečno, da on donese neki zakon na nivou BiH i da on tu imovinu nešto rasparča… istog trenutka je donio odluku o odvajanju RS. Istog trenutka nek računaju da će se održati sjednica NSRS. Ja ću predložiti odluku da se izdvojimo iz BiH onog trenutka kad zadru u pitanje imovine“, rekao je Dodik. Upitan za komentar na sjednicu Vlade RS koja je održana u ponedjeljak, a nakon koje je „Vlada zadužila institucije da nastave s aktivnostima zaštite imovine“, ali i za primjenu Zakona o nepokretnoj imovini, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van pravne snage, Dodik je počeo verbalni obračun sa novinarom N1.

 

“Vi ste za to da imovina pripadne Bosni i Hercegovini“, upitao je on i, na tvrdnju da nema potrebe za takvom komunikacijom, istakao: „Ima potrebe zato što vidim šta radite“, rekao je Dodik.

 

„Po tom zakonu. Mi primjenjujemo zakone. Eto“, rekao je i nastavio: „Zašto niste napravili jedan prilog da li je ispravno da SAD uvode sankcije direktoru Geodetske uprave koji primjenjuje zakon? Što to niste pitali Amerikance? Pa bih ja vjerovao da ste vi objektivni“, rekao je Dodik i na tvrdnju da su SAD same obrazložile razloge za uvođenje sankcija ipak odgovorio sa: „To ne smijete da pitate Amerikance jer vas oni plaćaju.” Izvor Face tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %