DIREKTAN UDAR NA DAYTONSKI SPORAZUM: Podnesena krivična prijava protiv Milorada Dodika zbog napada na ustavni poredak BiH

0 0

Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti, navodi se u prijavi.

U ponedeljak 13.12.2021. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je podnesena zajednička krivična prijava udruženja “Žene žrtve rata” i Instituta za istraživanje genocida Kanada protiv gospodina Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju tih organizacija.

“Krivična prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republike Srpske koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju. “Za nas secesija je u toku. Mi smatramo da je država Bosna i Hercegovina napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državnopravno-političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz Republike Srpske.

Kontinuirani udari na državu Bosnu i Hercegovinu osumnjičenog su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta Republike Srpske od 10. decembra 2021”, navodi se u saopćenju. Smatramo da postoji osnovana sumnja krivičnog djela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo.
Direktan udar na Dejtonski sporazum

”Odluke Narodne skupštine entiteta Republike Srpske, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja nekakvih rokova. Jer glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive.

U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od strane pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine. Još jednom napominjemo da je entitet Republika Srpska greška u unutrašnjoj strukturi Bosne i Hercegovine koju potvrđuju brojne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Pravosnažno utvrđivanje genocida je dovoljan osnov za ukidanje entiteta Republika Srpska. Vrijeme je da pravosudni organi stanu uz svoju državu Bosnu i Hercegovinu.Vrijeme je da slobodni svijet stane uz državu Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je da probosanske snage u i van Bosne i Hercegovine se okupe na jednom strateškom cilju, odbrani države Bosne i Hercegovine.” Institut za istraživanje genocida Kanada je ranije podnio krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog negiranja genocida u Srebrenici.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %