Deset godina od smrti Nijaza Durakovića

0 0

Na današnji dan navršava se deset godina od smrti prof. dr. Nijaza Durakovića, prvog predsjednika SDP-a BiH i ratnog člana Predsjedništva RBiH.

Njegova kćerka, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković, objavila je na Facebooku sjećanje na oca povodom tužne godišnjice.

“Danas, 29.01.2022. se navršava tužnih deset godina otkako te nema dragi tata. Nedostaješ toliko da boli. Godine lete a ti boliš i ne prolaziš…”

Centar za mir i multietničku saradnju Mostar objavio je također sjećanje na uglednog profesora i političara.

“Prije deset godina napustio nas je ugledni profesor i političar Nijaz Duraković. Bio je predsjednik Saveza komunista BiH, a od 1992. do 1996. godine obnašao je funkciju člana ratnog Predsjedništva Republike BiH. Duraković je bio i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH.

Njegov politički rad obilježilo je uporno zagovaranje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Bio je i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova.

– Volio je BiH, svoj Stolac a Boga mi i svoj Mostar, rado mu se vraćao i zalagao se da ovaj grad ponovo dobije svoju simboliku. Vidno razočaran je bio i utučen, i sjećam se kako mi je pričao da je plakao taj dan kada je srušen Stari most, iako nije bio sklon suzama. Ako nas sada odozgo gleda, vjerujem da je ponosan”, rekla je njegova kćerka Jasna Duraković 2017. godine preuzimajući posthumno priznanje ‘Mimara mira’ koje je Centar za mir dodijelio profesoru Nijazu Durakoviću.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je napisao je da će ga pamtiti kao čovjeka koji je imao ogroman značaj i doprinos političkom životu u zemlji.

“Punih je deset godina od smrti profesora Nijaza Durakovića, ratnog člana Predsjedništva Republike BiH i prvog predsjednika SDP-a BiH. Pamtićemo ga kao čovjeka koji je imao ogroman značaj i doprinos političkom životu u zemlji i bio jedna od najistaknutijih ličnosti društvenog života u BiH promovirajući izvorne principe socijaldemokratije i provodeći ih”, rekao je Hadžibajrić.

Danas se održava i 9. Memorijalni šahovski turnir “Akademik prof. dr. Nijaz Duraković” koji će početi u 11:30 sati na Fakultetu političkih nauka u Sarajevo. Organizator turnira je šahovski klub Sarajevo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka.

Prvo kolo je u 12 sati, a završetak turnira i dodjela nagrada oko 19 sati. Organizatori su obezbjedili značajne nagrade za najuspješnije takmičare i to: redovne nagrade za prvih 10 mjesta i posebne nagrade za najuspješnije kulturne i javne radnike iz različitih oblasti djelovanja.

Turnir je pozivnog karaktera na kojem nastupaju kulturni i javni radnici iz naše zemlje i šire. Nastupit će maksimalno 30 takmičara, a učešće mogu uzeti samo osobe koje su dobile poziv od organizatora. Igrat će se švicarskim sistemom u 9. kola uz tempo igre od 15 minuta + 3 sekunde dodatka po igraču.

Direktor turnira je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, a sudije turnira Mirza Miralem (internacionalni sudija) i Zlatko Miladinović (nacionalni sudija). Pokrovitelji turnira su: Općina Novi Grad Sarajevo, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Općina Centar Sarajevo, braća Ekrem i Ešref Lekić, te Nijaz Skenderagić. Prošlogodišnji pobjednik turnira bio je prof. dr. Haris Gekić.

Nijaz Duraković je rođen u Stocu 1949. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studij sociologije završio je 1971., magistrirao 1975., dok je 1979. godine doktorirao.

Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova. Obnašao je funkcije predsjednika SKBiH, predsjednika SKBiH – SDP, predsjednika SDP-a BiH.

Predavao je i na Fakultetu političkih nauka na predmetima “Uporedni politički sistemi” i “Međunarodni odnosi”.

Preminuo je u Sarajevu 29. januara 2012. godine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %