DA LI STE ZNALI? Ovako je Jugoslavija srušila američke avione 1946. nad slovenijom jer nisu reagirali na upozorenja!

0 0
--

U ljeto 1946. godine, iznad Bleda u Sloveniji, letjelice Jugoslovenske Armije su prisilno prizemljile jedan američki avion, a onda, 19. avgusta jedan i srušile. Njemački ratni zarobljenici koji su radili u okolini slovenačkog izletišta pomislili su da je izbio rat između SAD-a i FNRJ, jer akcija nije izgledala slučajno. Američke vojne vlasti se, poslije rata, nisu obazirale državnu teritoriju Jugoslavije, a Tito je naredio da se američki avioni pozovu na spuštanje na neki od najbližih aerodroma, a ako to odbiju – da se otvori vatra.

Prvi avion je pristao na spuštanje tek nakon što je izrešetan mitraljezom, a tom prilikom je ranjen turski vojni diplomata, a drugi avion, s četiri pilota, bio je oboren.”Daily News” je tada zahtijevao, kao odmazdu, bacanje atomske bombe na Beograd, a američki državni sekretar Berns pozvao je Kardelja, koji je tada bio u Parizu na mirovnoj konferenciji, najoštrije mu prijeteći. Vlada SAD je izdala ultimatum od 48 sati, tražeći kompenzaciju za načinjenu štetu, prijeteći prekidom diplomatskih odnosa, što je jugoslovensko rukovodstvo, nakon vijećanja, prihvatilo, a američka avijacija je, nakon ovih dešavanja, zaobilazila teritoriju Jugoslavije.

Originalni članak australijskog lista “The Sydney Morning Herald” od 23. avgusta 1946. godine, daje nam uvid u Zapadnu verziju priče, u kojoj se tvrdi da su avioni bili putnički, dok je vojska Jugoslavije tvrdila da su bili u pitanju vojni transporteri, što dokazuju i fotografije.

 

izvor; BiHNEWS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %