Da li ćemo se smrzavati: Napadnu li Rusi Ukrajinu, cijeloj Evropi prijeti energetski slom

0 0

Amerika je, kao što je poznato, zaprijetila Rusiji teškim sankcijama ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu, a Rusija već neko vrijeme iz geopolitičkih razloga pomalo zavrće plinske ventile za europske susjede

Amerikanci razgovaraju s izvoznicima ukapljenog prirodnog plina (LNG), a prije svega s Katarom kao najvećim među njima, o mjerama za slučaj ruske invazije na Ukrajinu jer bi to Europi, koja je ovisna o ruskom plinu, moglo donijeti probleme u opskrbi tim energentom. Kako se saznaje, ovog bi se mjeseca američki predsjednik trebao u Vašingtonu (Washington) lično sastati s katarskim emirom, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Osiguravanje dodatnih isporuka LNG brodovima, kako danas piše Financial Times, postalo je urgentnije nakon ne baš uspješnih ovotjednih razgovora Vašingtona i Moskve. Budući da se Evropa ionako suočava s energetskom krizom i iznimno visokim cijenama plina u kombinaciji s niskim zalihama u skladištima, američki dužnosnici upozoravaju kako za sprječavanje potencijalne nestašice u slučaju eskalacije sukoba ipak ne postoji baš čarobni štapić.

Razgovaramo o tome što se na tržištu može premjestiti, što može pomoći – objašnjava jedan od funkcionera. Katar je, primjerice, kad je Japan pogodio tsunami 2011. godine, preusmjerio svoju opskrbu LNG brodovima prema toj zemlji, ali promatrači upozoravaju da je taj presedan bio moguć zbog krize.

Evropske države i UK, piše FT, s Katarom već vode preliminarne razgovore o dugoročnim rješenjima za opskrbu ukapljenim plinom, a trenutno je većina njegovog izvoza usmjerena u Aziju jer su tamošnji klijenti potpisali dugoročne ugovore. Upravo ta činjenica mogla bi otežati hitno preusmjeravanje katarskog plina prema Evropi. Također, natjecanje za opskrbu plinom na tržištu, odnosno pokušaji za preuzimanjem isporuka LNG-a namijenjenih Aziji, mogli bi biti skupi i dodatno opteretiti porezne obveznike u europskim zemljama.

Prijetnja teškim sankcijama

Amerika je, kao što je poznato, zaprijetila Rusiji teškim sankcijama ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu, a Rusija već neko vrijeme iz geopolitičkih razloga pomalo zavrće plinske ventile za europske susjede, što je i izazvalo aktualnu energetsku krizu. Dogodi li se pak da se isporuka ruskog plina značajno smanji, Europi bi mogli zaprijetiti prekidi industrijske proizvodnje, pa i nestašice struje i grijanja. Iako većina promatrača, piše FT, ne očekuje da bi Rusija potpuno prestala s isporukama plina, postoji bojazan da bi ih mogla dodatno smanjiti, odnosno da bi plinovodi i ostala plinska infrastruktura u Ukrajini mogli biti oštećeni u sukobu.

Inače, zbog nesuglasica s Evropskom komisijom zadnjih godina oko dugoročnih plinskih ugovora, Katar je zaustavio svoje investicije i isporuke LNG-a Europi, ali su pregovori o tom pitanju obnovljeni, piše britanski dnevnik.

 

 

Izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %