ČOVIĆ IDE DO KRAJA: Šta se krije iza opasnih odluka HNS-a o nepostojanju uvjeta za održavanje izbora…

0 0

Važan je i zaključak HNS-a na koji mediji pod kontrolom Čovićevog HDZ-a upozoravaju, a prema kojem je CIK BiH imenovan protuzakonito, te kako ne može na sebe preuzimati ulogu zakonodavca, odnosno Parlamentarne skupštine BiH, i donositi odluke o izbornim pravilima.

Najvažniji zaključak mostarske vanredne sjednice HNS-a je onaj koji govori da će Hrvati pokrenuti proces nove institucionalne i teritorijalne organizacije BiH, ukoliko se izbori na jesen održe po sadašnjim izbornim pravilima.

“HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”, stoji u sedmom zaključku usvojenom na zasjedanju HNS-a.

U suprotnom, hrvatska politika neće imati izbora nego početi s aktivnostima koje trebaju rezultirati praktičnim odvajanjem od Bošnjaka i stvaranjem teritorijalne političko-administrativne jedinice koja će Hrvatima jamčiti nesmetanu konzumaciju njihovih Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom zajamčenih političkih prava.

Stvar je zapravo toliko jednostavna, ukoliko se ne udovolji zahtjevima Čovićevog HNS-a, mogao bi se dogoditi najgori scenarij, onaj koji Dragan Čović i Mario Karamatić već dugo potiho i najavljuju u medijima, a to je izlazak iz entiteta Federacija BiH i stvaranje vlastitog entiteta.

Važan je i zaključak HNS-a na koji mediji pod kontrolom Čovićevog HDZ-a upozoravaju, a prema kojem je CIK BiH imenovan protuzakonito, te kako ne može na sebe preuzimati ulogu zakonodavca, odnosno Parlamentarne skupštine BiH, i donositi odluke o izbornim pravilima. Dakle, ukoliko se putem CIK-a pokuša odrediti način popunjavanja Doma naroda FBiH, Čovićev HNS te odluke neće priznati, a kao konačni potez ne isključuje se ni stvaranje trećeg entiteta.

(SB)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %