Čelnici Distrikta razgovarali s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem o stanju u Distriktu

0 0

U Gradskoj vijećnici u Brčkom jučer su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik Ivo Filipović održali sastanak s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i premijerom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem.

Kako je kazao Kadrić, na jučerašnjem sastanku rukovodstva Vlade i Skupštine su, u skladu sa svojom odgovornošću, razgovarali sa Džaferovićem o novonastaloj situaciji u Bosni i Hercegovini, te su predstavili i afirmisali sve velike infrastrukturne projekte koji se tiču Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

„Mi smo iznijeli svoja stajališta, da smo uspjeli pokazati zavidan nivo otpornosti na sve utjecaje i događanja u Bosni i Hercegovini, s namjerom da očuvamo političku stabilnost u našoj političkoj zajednici i tamo gdje imamo odgovornost prema građanima Distrikta Brčko. Uspjeli smo prevazići izazove, pokazali smo visok stepen razumijevanja, uvažavanja i tolerancije i mi smo se sada fokusirali na nastavak aktivnosti, na realizaciju važnih projekata, pri čemu smo dobili podršku gospodina Džaferovića“, kazao je Kadrić.

On se osvrnuo i na često spominjanje Distrikta, kao mjesto potencijalnih sukoba i incidenata, u medijima, što izaziva izvjesnu nelagodu i strah kod građana Brčko distrikta BiH, te je istakao da nema razloga za takve osjećaje.

„Dali smo veliku podršku i povjerenje Policiji Brčko distrikta BiH, Vlada i Skupština neometano funkcionišu i mi nastavljamo sa svojim aktivnostima. Imali smo priliku danas još jednom s premijerom Vlade Federacije proći kroz nekoliko važnih projekata, međusobno informisati o dosadašnjim koracima, a uskladit ćemo vrlo brzo i s Vladom Republike Srpske neke aktivnosti i procese, te nastavljamo raditi za boljitak i građana Distrikta Brčko i Bosne i Hercegovine u cijelosti“, dodao je gradonačelnik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je jučerašnjom posjetom želio da vidi kakvo je stanje u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, kao i da pošalje važne poruke.

„Ono što sam čuo od čelnika Distrikta je nešto umirujuće i nešto što daje sasvim sigurno jedan drugačiji pogled kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Oni međusobno sarađuju, učinili su i učinit će sve kako bi situacija u Brčko distriktu BiH bila potpuno stabilna. Moja poruka ljudima u Brčko distriktu BiH i cijeloj Bosni i Hercegovini je ta da su stabilnost i mir najbitnije dvije riječi koje izgovaramo u proteklo vrijeme, na čemu treba svi zajedno u Bosni i Hercegovini da radimo“, kazao je Džaferović.

U svom obraćanju istakao je da je neophodno čuvati dostignuti nivo reformi u Bosni i Hercegovini, da se obavljaju ekonomske i ukupne društvene reforme u Bosni i Hercegovini, kao i da Bosna i Hercegovina treba ići evropskim putem koji je jedini mogući put. Sve ostalo, prema riječima Džaferovića, vodi u neizvjesnost, destabilizaciju i na put koji nikome ništa u BiH ne može donijeti dobro.

„Najvažnije je raditi na što uspješnijem poslovanju Luke Brčko, na plinskim konekcijama, elektrifikaciji pruge od Banovića do Brčkog, na izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji treba da ide kroz Distrikt“, rekao je Džaferović, dodavši: „Pozivam na mir, na stabilnost, na tolerantnu retoriku sve političke aktere u Bosni i Hercegovini. Pozivam ih odavde, iz Brčko distrikta BiH, jedne izrazito multietničke sredine koja se izgrađivala kao Distrikt i koja može da posluži svim drugim sredinama unutar Bosne i Hercegovine“.

Nakon održanog sastanka, gradonačelnik Kadrić je zajedno sa Džaferovićem i Novalićem obišao centar grada, a potom su posjetili novootvoreni ured Federacije Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu BiH.

 

 

A,H/bihnews.info

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %