BRUKA I SRAMOTA: Palestinska zajednica u BiH osudila “šutnju” SDA ministrice Turković zbog ubistva novinarke Al Jazeere

0 0

Članovi Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini izražavaju ogorčenost zbog “izostanka javne osude Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine povodom ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Aqleh koju su brutalno likvidirali vojnici izraelske okupatorske vojske, a nakon toga dodatno napali i tukli ožalošćene u pogrebnoj procesiji koja je trebala da protekne dostojanstveno u sjećanju na ovu hrabru novinarku”.

Iako su Bijela kuća, Evropska Unija, Kongres SAD-a kao i većina evropskih vlada i Ministarstva vanjskih poslova po svijetu odmah osudile ovo ubistvo, izražavamo čuđenje zbog šutnje Ministarstva vanjskih poslova BiH iako smo smo se obratili dana 12.05.2022, kabinetu ministrice dr. Bisere Turković sa molbom da Ministarstvo javno osudi ovaj čin i da se pridruži ostalim evropskim ministarstvima koja su pozvala izraelsku okupatorsku vladu na odgovornost pred Međunarodnim sudom pravde.

Pokojna novinarka Al Jazeere Shireen Abu Aqleh, imala je američko državljanstvo i bila je kršćanka, i hrabra i posvećena palestinkom pitanju.

Ovim putem ponovo se obraćamo ministrici Turković i pitamo da li je šutnja Ministarstva vanjskih poslova njen lični stav ili stav SDA stranke?

U oba slučaja, članovi Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini i njihove porodice, kao državljani ove zemlje imaju pravo glasa na predstojećim izborima u oktobru te će to pravo i iskoristiti da odgovore onima koji koriste dupli standarde i ne pokazuju poštovanje prema univerzalnim ljudskim vrijednostima slobodi i pravdi kada je palestinske narod u pitanju – navodi se u saopćenju.

izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %