Britanija se iz Afganistana ne povlači totalno jer jedan dio trupa ipak ostaje

0 0

Manji broj pripadnika britanske Specijalne vazdušne službe (SAS) ostaće u Afganistanu nakon povlačenja zapadnih snaga iz te zemlje, javio je Telegraph, pozivajući se na izjavu bivšeg vojnika SAS-a.

On je rekao da će SAS obučavati afganistanske jedinice i da će njegovi pripadnici biti sa vojskom Afganistana na terenu kao savjetnici.

Bivši pripadnik SAS-a tvrdi da za sada nije određeno koliko će specijalne snage britanske vojske biti na terenu.

“Biće tamo sve dok smatraju da trebaju ostati. Afganistan trenutno nije prijatno mjesto, mnogi ljudi su uplašeni i to sa razlogom”, naveo je bivši britanski specijalac.

Prema njegovim riječima, talibani i dalje kontrolišu ruralna područja i “samo čekaju da vojna koalicija ode iz Afganistana”.

On je podsjetio da talibani jasno poručuju da su postigli dogovor o miru sa koalicijom, ali ne i sa Vladom Afganistana, te da će u toj zemlji sigurno ponovo početi sukobi.

Telegraph je objavio i izjavu neimenovanog vojnog izvora koji je istakao da će premijer Velike Britanije Boris Johnson odlučiti o daljem toku operacije tokom današnjeg sastanka sa britanskim Savjetom bezbjednosti.

Portparol Ministarstva odbrane SAD Lloyd Austin saopćio je ranije da se povlačenje američkih snaga iz Afganistana odvija po planu. Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je u aprilu da je planirano da svi američki vojnici napuste Afganistan do 11. septembra.

izvor: BiHnews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %