Brat heroja Izeta Nanića šokirao BiH: SDA je imala namjeru ubiti mog brata! Izveli su napad na komandu 505 Brigade.

0 0
--

Brat Heroja oslobodilačkog rata Izeta Nanića – Nijaz Nanić objavio je tokom izborne kampanje post na svom profilu koji je nedugo zatim uklonjen. Iz kojeg je razlog auklonjen još nije poznato ali je post bio aktivan 5-6 dana prije nego je uklonjen.

BiHnews je uspio sačuvati objavu a ona je sama po sebi šokantna jer prikazuje svo zlo SDA stranke i njenog rukovodstva.

Pogledajte šokantno svjedočenje Nijaza Nanića:

Učestovao u formiranju specijalne jedinice “Gazije”

Skupa sa bratom rahmetli Nevzetom uz pomoć vojnog atašea tadašnjeg „Vojnog okruga Bihać“, učestvovao sam u formiranju specijalne jedinice „Gazije“ u Splitu i Zagrebu. Sa ovom jedinicom sam, nakon više od 100 km marširanja, kroz tada okupirane dijelove Hrvatske, tzv. SAO Krajinu, uspio doći na slobodni dio BiH.

Nakon pogibije rahmetli brata Nevzeta koji je bio komandir jedinice “Gazije”, prekomandovan sam na mjesto referenta za obavještajne poslove u komandi 505. brigade. Čast mi je bilo raditi sa pomoćnikom za obavještajne poslove 505. brigade rahmetli Mehom Bašićem koji je Izetu bio njegova desna ruka. Kao starješina učestvovao sam u svim aktivnim borbenim dejstvima 505. brigade tokom rata i pri tome dva puta ranjavan.

Posebno sam ponosan na činjenicu da je mojim ličnim obavještajnim radom na terenu, tokom najznačajnije bitke Breza94 za odbranu BiH u septembru 1994. godine, otkrivena lokacija komandnog mjesta ratnog zločinca Ratka Mladića. Ova ofanziva srpske vojske imala je za cilj da napravi prekretnicu rata u korist njihove konačne pobjede, sloma Armije BiH i bila je osmišljena po istom scenariju koji će se u ljeto 1995. godine desiti u Srebrenici.

Ta informacija o lokaciji komandnog mjesta srpske vojske značajno je doprinijela Izetovoj konačnoj odluci, da naše snage upravo na tom pravcu izvrše kontranapad. U tom kontranapadu, koji se desio 12.09.1994. godine, neprijatelj je poražen i potučen do nogu. Posebno, radi naših sugrađana srpske nacionalnosti koji će ovo eventualno imati priliku da čitaju, a zbog karaktere časne borbe pripadnika 505. brigade, sa ponosom ističem da sam prilikom predvođenja grupe boraca u našem kontranapadu zarobio jednog neprijateljskog vojnika koji tom prilikom nije dobio ni riječ uvrede, a kasnije je razmijenjen i živ i zdrav se vratio svojoj porodici.

Kompletnu ispovijest objavio je i Dnevni Avaz OVDJE

Nanic: ” Poslijeratni vlastodršci imaju svoje korijene i iz vremena rata. A svjedoci smo mi u Bužimu, da je početkom rata 1992. godine dio boraca čete za specijalne namjene „Hamza“ izmanipulisan od strane tadašnjih vlastodržaca, pojedinaca iz SDA, izveo napad na komandu 505. brigade ( u to vrijeme 105. brigade).

Tom prilikom komanda brigade je opkoljena, držana na nišanu snajperista, razoružana je vojna policija koja je obezbjeđivala komandu i grupa boraca jedinice „Hamza“ ušla je u kancelariju komandanta i zarobila rahmetli Izeta.
Jedan od učesnika tog napada, a koji je tada bio sa grupom boraca koji su zarobili komandanta, kasnije mi je pričao da su oni imali naređenje da pucaju u Izeta ako pruži bilo kakav otpor.

Na svu sreću Izet je bio svjestan situacije u kojoj se našao, ostao miran, staložen i na kraju svojom visprenošću uspio otrijezniti izmanipulisane borce i situaciju prekrenuti u svoju korist. Da se desio taj zločin, potaknut i isplaniran od strane pojedinaca iz vrhuške dijela SDA koji je tada djelovao na slobodnom teritoriju bihaćkog okruga, pitanje je da li bi danas imali našu BiH.”

izvor: BiHNews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %