Bračni par koji prijeti da ‘ugrozi’ Izetbegoviće: Softići sad imaju zakonodavnu, partijsku, pravosudnu i vjersku moć

0 0

U hijerahriji moći bračnih parova jedan opasno prijeti da pretekne Bakira i Sebiju Izetbegović.

Posebno nakon što su Izetbegovići doživjeli debakl na Općim izborima.

Naime Bakir Izetbegović je brutalno poražen od Denisa Bećirovića sa više od 100.000 glasova razlike. Trenutno, on nije uspio preći ni 200.000 glasova, već je na 190.000.

S druge strane njegova supruga jeste osvojila mandat u Skupštini KS i prva je po broju glasova, ali su njena očekivanja bila mnogo veća.

No, uporedo s njihovim debaklo, jedan bračni par danas je iznenada dobio proširenu moć. Radi se o bračnom paru Safet i Ajša Softić.

Softić trenutno ima nekoliko utjecajnih i moćnih pozicija. Trenutno je delegat u Domu naroda BiH. Ujedno je potpredsjednik SDA, a i predsjednik je Sabora Islamske zajednice.

Dakle, Softić je u zakonodavnoj vlasti na državnom nivou, u vrhu je najmoćnije stranke u državi i šef je vjerske institucije čija je moć ogromna.

Iako Softić nije bio kandidat na ovim izborima, Izetbegović je već ranije najavio da će se stranka (SDA) pobrinuti za njega, što znači uhljebljenje na neku poziciju što znači da će Softićeva moć doživjeti produžetak.

A, danas je i Softićeva supruga napredovala. Naime, dogovorom predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH Ajša Softić imenovana je za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH koji ima velike nadležnosti.

Time, bar trenutno, Softići imaju moć u državnoj zakonodavnoj vlasti, najmoćnojoj stranci SDA, te u utjecajnoj vjerskoj zajednici i na kraju u pravosudnoj vlasti.

IZVOR:PRESS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %