BOSS: Vlada FBiH, Vlada TK i Vlada KS moraju da odmah postupe po odluci Ustavnog suda BiH i povuku sve mjere!

0 0

Saopštenje za javnost
u povodu zahtjeva Vladi FBiH, Vladi TK i Vladi KS da odmah postupe po odluci Ustavnog suda BiH, kojom su VTP mjere proglašene neustavnim
www.boss.ba | press@boss.ba
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je zahtjev Vladi FBiH, Vladi TK i Vladi TK da odmah povuku sve zdravstvene mjere koje se odnose na primjenu VTP pravila i svoje mjere usklade sa Odlukom Ustavnog suda BiH AP-3932/21, kojom je zaključeno da VTP pravila krše prava građana na privatan život iz člana II/3.f) Ustava BiH i člana 8. Europske konvencije.

Utvrđeno je da mjere krše navedene propise zbog nepostojanja zakonskog osnova za donošenje osporenih epidemioloških mjera, koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u TK i obaveznu vakcinaciju za starija lica u KS. Odlukom se navodi da je pravni okvir djelovanja kriznih štabova postavljen preširoko čime su mjere kriznih štabova zadirala u osnovna ljudska prava pa i ukidala temeljna ljudska prava, što je suprotno vladavini prava i demokratskom. Stoga BOSS zahtjeva hitno ukidanje VTP pravila u svim zdravstvenim mjerama na svim nivoima vlasti.

Sud je naložio Vladi FBiH da odmah, bez odlaganja, preduzme aktivnosti i uskladi svoje djelovanje sa standardima iz Ustava BiH i Europske konvencije, te o tome u roku od 60 dana obavijesti Ustavni sud BiH.
Upozoravamo Vladu FBiH, Vladu TK i Vladu KS da su dužni postupiti po odluci Ustavnog suda BiH jer je članom 239. Krivičnog zakona BiH propisano da neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

2. 3. 2022. Press BOSS-a, Muamer Dedić

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %