Bjelorusija najavila vježbe sa skupinom Wagner blizu poljske granice

0 0

Bjeloruske snage održat će zajedničke vojne vježbe s vojnicima skupine Wagner blizu svoje granice s Poljskom, članicom NATO-a, priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane, prenosi Belta.

Vagnerovci su stigli u Bjelorusiju nakon kratkotrajne pobune privatne vojne skupine prošlog mjeseca. Jučer je vođa skupine Jevgenij Prigožin viđen na videu kako pozdravlja svoje borce u zemlji. “Oružane snage Bjelorusije nastavljaju zajedničku obuku s borcima PMC ‘Wagner’”, navodi se u priopćenju bjeloruskog Ministarstva obrane.

“Tijekom tjedna postrojbe snaga za specijalne operacije zajedno s predstavnicima čete odradit će obuku i borbene zadaće na poligonu Brecki”, dodaje se. Iz ministarstva nisu rekli kada će se točno vježbe održati. Poljska je rekla da su njezine granice sigurne i da prati situaciju, prenosi Reuters. Upravo zbog pristizanja skupine Wagner je Poljska rasporedila dvije brigade uz granicu.

Početkom srpnja bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je Wagnerove snage u Bjelorusiju da pomognu u obuci vojske njegove zemlje. Poziv je stigao nedugo nakon neuspjele oružane pobune Wagnerovih snaga protiv Moskve, a Lukašenko je navodno bio posrednik između Putina i Prigožina. Satelitske snimke koje je analizirao CNN i još ranije BBC, pokazuju da vagnerovci stižu u napuštenu vojnu bazu. Na snimci se vide stotine vozila u pokretu u bivšoj bazi kod mjesta Asipoviči, 80 kilometara jugoistočno od glavnog grada Minska.

“Dobro nam došli momci! Drago mi je što vas sve mogu pozdraviti. Dobrodošli u bjelorusku zemlju! Borili smo se dostojanstveno! Puno smo učinili za Rusiju”, kaže čovjek koji sliči Prigožinu i zvuči kao Prigožin u videu koji je u jučer objavljen na pro-Wagnerovim Telegram kanalima, a zatim podijeljen na Prigožinovom računu. O tome gdje se Prigožin nalazi žestoko se raspravljalo nakon njegove kratkotrajne pobune. Pobuna njegove skupine predstavljala je jednu od dosad najvećih prijetnji vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina.

IZVOR: GEOPOLITIKA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %