Bakir Izetbegović na skupu SDA u Sarajevu: Nešto je u narodu proradilo, vraća sve svojoj stranci

0 0

U sarajevskom naselju Hrasno Brdo održan je skup u organizaciji SDA Novo Sarajevo, na kojem su predstavljeni kandidati SDA za sve nivoe vlasti.

Skupu se pridružio i predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji se kratko obratio kandidatima, članovima i simpatizerima SDA, te okupljenim građanima.

Izetbegović je pružio podršku svim kandidatima SDA, naglasivši da se u posljednjim mjesecima na svim skupovima stranke osjeti posebna pozitivna energija koja, kako je kazao, podsjeća na onu iz perioda osnivanja SDA.

– Nešto je u narodu proradilo, vraća sve svojoj stranci. Neki govore kako je SDA ostarila. Republikanska stranka u SAD je osnovana sredinom 19. vijeka, a Demokratska stranka početkom 19. vijeka. Njemački CDU sredinom 20, a SPD krajem 19. vijeka. Mi smo tek počeli. To vam je kao jedna kuća, stara tridesetak godina, a skoro nova. Ponešto što je truhlo valja odvaditi, a pružiti šansu mladim ljudima i mi to sada upravo radimo – poručio je Izetbegović.

Naglasio je Izetbegović da se u posljednje vrijeme radi na intezivnom podmlađivanju stranke sa novim, mladim, obrazovanim i stručnim članovima.

– Pobijedit će SDA, ako Bog da, iz više razloga. Jedan od njih su reference koje mi imamo, a drugi nemaju. Valjalo je otvoriti demokratske procese, suprostaviti se jednopartijskom sistemu, pa organizovati odbranu, zatim obnovu države, brinuti se o borcima, invalidima. Ova posljednja dva mandata smo u vrlo teškim okolnostima uspjeli ostvariti rezultat koji niko ne može osporiti. Brojke to pokazuju – kazao je Izetbegović.

Drugi razlog, dodao je, jesu kadrovi SDA, koje, kako je kazao, nema niti jedna druga politička stranka u BiH, a zatim i činjenica da SDA poštuje sve što čini BiH.

Nismo mi samo bošnjačka stranka. Mi istinski poštujemo BiH, onakvu kakva jeste. Mi poštujemo sve narode, sve građane, sve religije. Mi smo uvijek spremni dati i nešto više od sebe, ako je to u interesu ove zemlje. Nudili su nam da uzmemo vlast u trećini BiH. Nismo pristali na to nego smo prihvatili da čuvamo BiH i njenu ideju. Ne damo ni pedlja naše države – poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović na činjenicu da u BiH, a naročito među bošnjačkim stanovništvom, postoji veliki broj političkih stranaka.

– SAD imaju dvije stranke, a mi pred svake izbore proizvedemo novih, ne dvije nego pet. To su naše slabosti. Situacija je jako komplikovana, jako je teško ostvariti rezultat i onda se uvijek otvara mogućnost da kažu da ne znamo, da neki drugi znaju bolje, pa onda narod vidi da ne znaju bolje. Sad su imali priliku da upoznaju ove u Kantonu Sarajevo. Bez toga mi ne bi imali priliku da se vratimo onako kako ćemo se, ako Bog da, vratiti. Morate im dati da pokažu koliko ne znaju i evo pokazuju to već četiri godine – kazao je Izetbegović.

Bošnjacima i SDA, dodao je, ponekad nedostaje samopouzdanja, te je neophodno ponekad biti samouvjereniji i drskiji.

– Želim da vas ohrabrim, da nastupate samouvjereno, kao pobjednici, jer mi to i jesmo. Bili smo pobjednici u skoro svakom dosadašnjem ciklusu i bit ćemo, ako Bog da, još zadugo – zaključio je Izetbegović.

AVAZ/PRESS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %