Austrija uvodi TRAKE kao u logorima: Opštine će vakcinisanima dodjeljivati narukvice a nevakcinisani neće moći bez njih nigdje!

0 0

U budućnosti će širom Austrije se u maloprodaji morati provoditi stroge 2G kontrole. Sada je Privredna komora požurila naprijed sa idejom preslikanom iz Njemačke piše austrijski Heute.

U okviru nove strategije upravljanja koronom, koja je objavljena u četvrtak, savezni kancelar Karl Nehammer najavio je i “oštru akciju” u maloprodaji. Povećan kontrolni pritisak sada će se koristiti kako bi se osiguralo da se zaključavanje za nevakcinisane osobe kontroliše i u maloprodaji. Do sada su takvi uzorci vršeni samo nasumično, ako su uopšte i bili.

“Trgovina očito nije pokretač zaraze: svi dostupni podaci to potvrđuju. Istovremeno, međutim, podržavamo dosljednu borbu protiv pandemije korone, jer ne želimo doživjeti još jednu blokadu za austrijsku privredu. To mora sada biti glavni prioritet“, naglašava Rainer Trefelik, predsjednik saveznog odjela trgovine u Austrijskoj privrednoj komori (WKÖ).

Ideja prepisana iz Njemačke
Trefelik podržava najavljenu “akciju” sve dok ona vodi ka tome da poslovanje ostane otvoreno. Međutim, ističe da je domaća trgovina izuzetno raznolika. „Kontrole 2G certifikata moraju biti umjerene i praktične, i zapravo u svim veličinama i oblicima poslovanja, od malih butika do velikih trgovačkih centara.“

Zbog toga bi kompanije morale da dobiju različite opcije kontrole, zahtIJeva šef filijale. Trefelik kao moguću varijantu vidi i “rIJešenje trake” koje se praktikuje u dijelovima Njemačke. Kako kupce u trgovačkim centrima ili ulicama ne bi morali provjeravati pojedinačno od strane svake trgovine, oni nakon jednokratne provjere 2G statusa i identiteta dobijaju traku, koja naknadno služi kao 2G dokaz za kupovinu. To mogu izdati općine, gradske marketinške organizacije, u trgovačkim centrima i ulicama, ili test centri. Na primjer, moglo bi se razgovarati i o ograničenom važenju od mjesec dana.

Prijedlog podsjeća na Kaiserov fijasko
Ne bi trebalo biti eklatantnog neravnopravnog tretmana i narušavanja konkurencije sa kompanijama koje, između ostalog, nude robu za svakodnevnu upotrebu i stoga ne moraju da vrše nikakve kontrole, kaže Trefelik: „Zato kontrole moraju biti brze, jednostavne i izvodljive za i kupci i kompanije budu izvodljivi. To je uslov poštenja.”

Ideja snažno podsjeća na prijedlog koji je iznio guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ) u februaru prošle godine. U to vrijeme, cilj je bio da se potpuno imuniziranim ljudima da žuta silikonska narukvica. Samo nekoliko dana kasnije, političar je morao da se izvinjava za ovaj predlog.

 

izvor: bihnews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %