Austrija: Ukida se karantena i praćenje kontakata zaraženih! Pozitivni na koronu će moći raditi i kretati se normalno!

0 0
--

Karantena zbog koronavirusa u Austriji se ukida od 1. kolovoza. Ministar zdravstva Johannes Rauch (Zeleni) potvrdio je to na konferenciji za medije danas poslijepodne nakon sastanka s državnim zdravstvenim službenicima. Tko se ne osjeća bolesno, stoga može izaći iz kuće čak i nakon pozitivnog korona testa, ali podliježe prometnim ograničenjima. To znači da se FFP2 maska ​​mora nositi osim ako ste vani i nema drugih ljudi unutar dva metra oko vas.

Nakon što je se ukine karantena za zaražene, nije posve jasno što će biti s praćenjem kontakata zaraženih, ali iz Ministarstva ističu kako se i praćenje kontakata želi ukinuti.. U Beču će se zasad nastaviti u izmijenjenom obliku. Za to se neće primati novi zaposlenici. Kako navode iz ministarstva, za sada se ne planira nastavak te prakse.

Što se tiče samog Beča, u kojem obliku i hoće li se uopće nastaviti traženje kontakata, otvoreno je. “Zapravo je rečeno da bi praćenje kontakata trebalo ostati na snazi. Samo ne mogu odgovoriti kako će to funkcionirati”, rekao je gradski vijećnik za zdravstvo Peter Hacker (SPÖ).

Prema trenutnom stanju, namjera je zadržati postojećih 180 djelatnika za traženje kontakata. Trenutno se zaposleni, umjesto za traženje kontakata, koriste se za obavijesne razgovore s pozitivnim osobama.

Daljnji postupak po pitanju traženja kontakata ovisi o specifikacijama ministra zdravstva, navodi Hacker.

“Trenutno nema planova za nastavak praćenja kontakata”, rekao je glasnogovornik ministra zdravstva Johannesa Raucha (Zeleni) za ORF Beč.

Vladino najavljeno ukidanje karantene nailazi na mnoštvo kritika, ali kancelar Karl Nehammer odbacuje kritike. “Nismo sami na ovom putu”, rekao je Nehammer pritom misleći na zemlje koje su također ukinule izolaciju ili će je ukinuti uskoro.

Kritična infrastruktura trenutno nije ugrožena, ustvrdio je Nehammer te potom objasnio: “Važno je da ako imate simptome, ostanete kod kuće. Isto tako, također ne biste trebali ići na posao ako se ne osjećate dobro”.

Nova načela upravljanja pandemijom trebala bi omogućili da se građani osjećaju slobodnije.

U načelu, nova uredba predviđa ograničenja prometa/kretanja umjesto izolacije odnosno karantene. Međutim, definirane su iznimke, primjerice za osjetljiva područja. No, to se ne odnosi na tamošnje zaposlenike. Na primjer, zaraženo dijete ne smije ići u vrtić, ali zaražena učiteljica može raditi u njemu.

izvor: kroativ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %