AP ekskluzivno: Dodik – od umjerenjaka do autokrate koji negira genocid

0 0

Dodik je 2001. promijenio kurs, nametnuvši se kao tvrdolinijski nacionalist i secesionist, kaže se u tekstu koji prenosi Washington Post.

Američka novinska agencija AP objavila je tekst o članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku, u kojem je opisala njegov put od umjerenog političara u kojeg je Zapad polagao nadu, do nacionaliste koji pokušava uništiti državu.

„Jednom ga je Washington opisao kao antinacionalistički „dašak svježeg zraka“ u etnički podijeljenoj BiH s genocidnim ožiljcima.

No, vremena se mijenjaju, stoji u tekstu koji je prenio Washington Post.

Navedeno je da je Dodik do izražaja počeo dolaziti 1998. kao umjereni reformist koji je došao na mjesto premijera bh. entiteta Republika Srpska, kada su snage NATO-a okružile ključne objekte sa policijom lojalnom Radovanu Karadžiću, koji je kasnije osuđen za genocid i zločine protiv čovječnosti, kako bi osigurale njegov dolazak na vlast.

Nešto poslije, podsjeća se u tekstu, američka državna sekretarka Madelaine Albright sastala se s njim i „osjetila dašak svježeg zraka u prostoriji“, rekao je tada njen glasnogovornik.

„No, 2001. godine, nakon što je izgubio predsjedničke izbore u Republici Srpskoj, Dodik je promijenio kurs, nametnuvši se kao tvrdolinijski nacionalist i secesionist. Praktično je preuzeo kontrolu nad svin nivoima vlasti u RS, a 2009. je uspio izbaciti inostrane sudije i tužioce iz bh. pravosuđa, u jeku izvještaja da je pod istragom za korupciju i eroziju demokratije“, piše u tekstu AP-a.

‘Prodali vjeru za večeru’
Tokom godina, dodaje se, Dodik je izdržao mnogobrojne optužbe nacionalnih i međunarodnih grupa za prava i slobodu medija za narušavanje nezavisnosti medija i popularizaciju podle retorike protiv političkih protivnika svih etničkih grupa.

„Zloglasno je branio odobrenje regionalne razvojne banke 2008. za povoljan zajam od dva miliona dolara kompaniji u suvlasništvu njegovog sina, rekavši da je to “bolje nego pustiti (mladića) da postane ovisan o drogama“ podsjeća se.

Vrijednost njegove porodice teško je procijeniti, no, 2019., Dodik je izvijestio o godišnjem prihodu i imovini od 1,2 miliona eura, uključujući vilu u Beogradu vrijednu 800.000 eura. Dodik je rekao da su tvrdnje o bogatstvu njegove djece zlonamjerno prenapuhane od strane njegovih političkih protivnika.

U tekstu se navodi da Dodik redovno umanjuje obim masakra iz 1995. godine u kojem su bosanski Srbi ubili više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i djece u Srebrenici, odbijajući ga kao „fabriciran mit“.

Nakon povlačenja iz institucija, Dodik je ove zime pojačao secesionističku kampanju, obećavajući formiranje isključivo srpske vojske, pravosuđa i poreznog sistema. On je Bošnjake, kaže se, opisao kao “drugorazredne ljude” i “izdajničke preobraćenike” koji su za večeru prodali svoju “izvornu (pravoslavnu vjeru)”.

IZVOR: AGENCIJE

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %