Ajanović uspio: Krivična prijava zbog uvođenja obavezne vakcinacije u KS proslijeđena tužilaštvu KS na postupanje

0 0
--

Federalno tužilaštvo Federacije BiH dostavilo je obavijest predsjedniku BOSS-a Mirnesu Ajanoviću u povodu krivične prijave zbog Zaključak Vlade Kantona Sarajevo od 6. januara 2022. godine kojim je uvedena obavezna vakcinacija za građane Sarajeva starije od 60 godina, njegovatelje u staračkim domovima, osobe sa udruženim bolestima i zdravstvenom kadru u Sarajevu uz prijetnju asistencijom MUP-a KS, saopšteno je iz BOSS-a.

“U aktu Federalnog tužilaštva FBiH (broj: T11 0 KTA 0006295 22) navedeno je, citiramo: ‘Federalno tužiteljstvo FBiH zaprimilo je Vašu kaznenu prijavu od 07. 01. 2022. godine sa prilozima, te dopunu iste od 11. 01. 2022. godine, a podnijetu protiv prijavljenih Forto Edina, Vranić Harisa, Nikšić Nermina, Konaković Elmedina i drugih članova Vlade Kantona Sarajevo, zbog kaznenog djela Zloupotrebe položaja ili ovlasti iz čl.383 st.l KZ FBiH, te ostalih kaznenih djela.

S tim u vezi, obavještavate se da je naprijed navedena kaznena prijava sa prilozima i dopunom dostavljena Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, a iz razloga što je predmetno tužiteljstvo stvarno i mjesno nadležno da provjeri osnovanost Vaših koruptivnih tvrdnji, te donese, u prvom stupnju, konačnu tužiteljsku odluku povodom istih.

Napominjemo da će Federalno tužiteljstvo FBiH, po potrebi, pružiti stručnu pomoć u radu Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, odnosno provjeriti zakonitost konačno donijete tužiteljske odluke’, završen citat”, saopšteno je iz BOSS-a.

Kako se dalje navodi, “u krivičnoj prijavi i dopuni, između ostalog, navedeno da odluka o obaveznoj vakcinaciji zanemaruje službena uputstva proizvođača vakcina protiv Covid-19, koja navode za određene vakcine da hronične bolesti ili historija istih predstavlja kontraindikaciju, odnosno zabranu primanja vakcine jer tada prijem vakcine može pogoršati zdravlje i ubiti, a kako većina starijih građana boluje od neke hronične bolesti obavezna vakcinacija može rezultirati masovnim stradanjem građana Sarajeva. Vlada KS prijavljena je pored izvršenja krivičnog djela iz člana 177. Krivičnog zakona FBiH i za krivično djelo iz člana 166. stav 2. – Ubistvo, u vezi sa članom 28. – Pokušaj, te krivično djelo iz člana 383. KZ FBiH. Vlada KS je zanemarila i činjenicu da su vakcine protiv Covid-19 protivno Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH stavljene u promet u BiH. Prekršena je i obavezujuća Rezolucija Vijeća Evrope 2361 (2021) koja propisuje da vakcinacija nije obavezna i da niko ni pod kojim političkim, socijalnim ili drugim pritiskom ne može biti vakcinisan ako to ne želi”.

Prijavljeni su kao službene i odgovorne osobe, ali i predstavnici stranaka kao saučesnici, prijavljeni kao organizovana kriminalna grupa zbog prekoračenja službenih ovlasti jer nisu imali zakonsko utemeljenje uvođenja obavezne vakcinacije, za šta je predviđena kazna zatvora najmanje deset godina ili dugotrajni zatvor, poručuju iz BOSS-a.

izvor: N1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %