Agresija na Siriju ne prestaje: Izraelski napad zrakoplovima onesposobio zračnu pistu u sirijskom Alepu

0 0

Rano jutros, 7. ožujka, izraelske zračne snage izvršile su napad na Međunarodnu zračnu luku u drugom po veličini sirijskom gradu Alepu na sjeverozapadu zemlje i tom prilikom oštetile pistu koja je zbog toga izvan uporabe. O tome je izvijestila sirijska državna agencija SANA.

Sirijska protuzračna obrana registrirala je prve ispaljene projektile u 02:07 sati po lokalnom vremenu iz smjera Mediteranskog mora, zapadno od obalnog grada Latakia.

Ranije su se u Izraelu pojavila izvješća o iranskim teretnim zrakoplovima koji su sletjeli u Alep i “isporučili oružje”. Posljednji takav let zabilježen je 16. siječnja 2023., zabilježili su u utorak izraelski mediji.

Izrael povremeno izvodi zračne napade na sirijske vojne baze i objekte za koje smatra da ih koriste proiranske milicije, prije svega libanonski Hezbollah. Napadi su se intenzivirali od prošle godine, prije svega na sirijske zračne luke s ciljem sprječavanja njihovog pojačanog korištenja kao opskrbnih linija od strane Teherana za isporuke oružja proiranskim organizacijama koje djeluju u toj zemlji.

Što se tiče samog Alepa, taj je grad, i inače jako stradao u dugogodišnjem građanskom ratu, pretrpio teške posljedice i u nedavnom razornom potresu koji je pogodio jug Turske i sjeverozapad Sirije. Onesposobljavanje njegove zračne piste sigurno će otežati pristizanje humanitarne pomoći, koja ionako Siriju prečesto zaobilazi zbog (geo)političkih razloga.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %