AFGANISTAN JE PAO: Predsjednik pobjegao i napustio zemlju, talibani ulaze u Kabul

0 0

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio je tu zemlju, saopćili su zvaničnici iz Kabula.
Talibani su ušli u prijestonicu Kabul, a afganistanski ministar je objavio da vlada predaje vlast u ruke prijelaznoj administraciji, dok su američki diplomati helikopterom evakuirani iz ambasade.

Visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je za Reuters da talibani pristižu “sa svih strana” u glavni grad.

Da će Afganistan pasti, više nije upitno, jedino je pitanje trenutka kada će to biti i službeno objavljeno, a prema najnovijim informacijama koje stižu putem Glasa Amerike, medijske kuće u vlasništvu američke vlade, to bi se moglo dogoditi vrlo brzo.

Dopisnik Glasa Amerike iz Pakistana Ajaz Gul (Ayaz), objavio je da su, prema neslužbenim informacijama do kojih je došao, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i potpredsjednik Amrullah Saleh podnijeli ostavke tokom sastanka s talibanskim vođama, koji se danas održao, a na kojem se razgovaralo o predaji Kabula i mogućoj uspostavi ‘prijelazne vlasti’.

U toku su pregovori o mirnoj predaji vlasti, objavili su talibani. Glavnogovornik talibana izjavio je u nedjelju za BBC da talibani žele miran prijenos vlasti u sljedećih nekoliko dana te je garantirao sigurnost novinarima i diplomatima.

Talibani su naredili svojim borcima da uđu u dijelove Kabula kako bi spriječili pljačku, rekao je njihov glasnogovornik.

Talibani su jutros bez borbe preuzeli kontrolu Džalalabada, ključnog grada na istoku Afganistana, potvrdile su vlasti, dodavši da talibanske snage osiguravaju ceste prema Pakistanu.

izvor: avaz

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %