Afera “Parking”: Općina Centar najavljuje kontrolu, Ihtijarević navodno zaradio milione naplaćujući državnu zemlju kao parking!

0 0

Općina Centar odnosno Općinska inspekcija trebala bi izvršiti nadzor nad privatnim parkingom u centru Sarajeva koji se prostire i na državnu zemlju.

Radi se o ogromnoj aferi koju je otkrio Raport, a u kojoj je kompanija Modern Times zagradila i dio zemljišta koji pripada Feroelektru i naplaćuje ga kao parking.

Zanimljivo je da je vlasnik ovog parkinga Haris Ihtijarević koji je bio i vlasnik franšize za McDonald’s u BiH.

Milionska zarada
Parking iza SCC-a i preko puta Parlamenta BiH prostire se na oko 4.000 kvadranih metara, a prema katastru dvije zagrađene parcele ne pripadaju kompaniji Modern Times. Ali ih uredno građanima naplaćuje parkiranje na njima.

I to mu dobro ide.

Firma je registrirana 2007. godine. Ukupni prihodi 2019. godine su iznosili 1.408.505 KM, 2020. godine 1.123.143, a 2021. godine čak 1.377.070 KM. Radi se o ukupno 3,9 miliona KM.

Osim što je zagradio privatno zamljište, Ihtijarevićev parking ne ispunjava ni minimalne uvjete za parking – kao što je onaj da ta površina mora biti asfaltirana.

Kontaktirali smo Ministarstvo saobraćaja KS, međutim oni su se za cijeli slučaj proglasili nenadležnim.

Ali su nam dali neke vrijedne informacije.

Upravo ovo Ministarstvo dalo je saobraćajnu saglasnost za parking 2003. godine i tad nije bilo potrebno da je površina asfaltiran.

“Taj član Zakona je uvršten 2018. godine. Širenje parcela i dobijanje građevinskih dozvola je u nadležnosti općine i u slučaju bilo kakvih nepravilnosti, djeluje općinska inspekcija.
Ministarstvo saobraćaja nema nalog da vrši zatvaranje i inspekciju nad privatnim parkinzima, taj posao rade nadležne inspekcije”, naveli su u odgovoru.

Šta kaže Općina Centar?
Pored toga, potvrđuju da je nad zemljištem koje je u vlasništvu Feroelektra izdata sudska zabrana.

“S druge strane, shodno objavljenom članku u Vašem mediju, u našoj nadležnosti, odnosno u nadležnosti Direkcije za puteve u sklopu Ministarstva, je i Nulta transverzala, koju ne možemo realizovati zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa upravo na tom dijelu trase i zbog naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu od 10.09.2015. godine kojom se bilježi zabrana korištenja, otuđenja i daljnjeg raspolaganja na nekretninama vlasništvo Feroelektro d.d. Sarajevo do okončanja krivičnog postupka”, naveli su.

S obzirom na to da postoji zabrana, Moder Times krši još jedan zakon odnosno sudsku odluku.

Potom smo kontaktirali i Općinu Centar. Oni su najavili nadzor.

“Općina Centar je donosila rješenja o parking prostorima shodno odredbama Zakona o zauzimanju javnih površina, samo na javnim površinama. Općina Centar nije izdala dozvolu za navedeni parking prostor. Općinska inspekcija će formirati spis i izvršiti kontrolu lokaliteta, pribaviti informacije od relevantnih institucija, kako bi se mogli očitovati da li je uzurpirana i tuđa imovina”, naveli su u odgovoru.
izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %