Advokat Mirnes Ajanović ispunjava obećano: Podnio krivične prijave protiv Istinomjer.ba, Raskrinkavanje.ba i Faktograf.hr

0 0
--

Prijavljeni su kao organizovana grupa blokiranjem prava na objektivno informisanje djelovali na stvaranju iluzije kod građana da su sve vakcine sigurne i da se mogu davati svima, te da se mogu davati djeci i trudnicama, iako upute jasno navode da za neke vakcine trudnoća predstavlja kontraindikaciju – zabranu primanja vakcine, a da su proizvođači u važećim uputama za vrijeme vakserskih preporuka vakcinacije djece iznad 12 godina definisali starosnu dob iznad 16 ili 18 godina

Federalnom tužilaštvu FBiH podnesena je krivična prijava od strane advokata Mirnesa Ajanovića, predsjednika BOSS-Bosanske stranke, protiv vlasnika, urednika i navodnih istraživača i tzv. „fact-checkera“ iz portala Istinomjer.ba i Raskrinkavanje.ba, koji već mjesecima oduzimaju pravnim i fizičkim licima i medijima ustavno pravo na slobodu izražavanja kroz društvene platforme.

Prijavljeni su sadržaj koji bi problematizirao sigurnost i efikasnost vakcina protiv Covid-19 ili navođenje činjenica o mogućim komplikacijama prilikom primjene navedenih vakcina, uključujući i zakonitost prometa vakcina označavali kao lažne ili neistinite vijesti uz prijetnju blokade facebook profila, zanemarujući službena uputstva proizvođača vakcina protiv Covid-19 dostupna kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a za koja su prijavljeni morali znati.

Prijavljeni su kao organizovana grupa blokiranjem prava na objektivno informisanje djelovali na stvaranju iluzije kod građana da su sve vakcine sigurne i da se mogu davati svima, te da se mogu davati djeci i trudnicama, iako upute jasno navode da za neke vakcine trudnoća predstavlja kontraindikaciju – zabranu primanja vakcine, a da su proizvođači u važećim uputama za vrijeme vakserskih preporuka vakcinacije djece iznad 12 godina definisali starosnu dob iznad 16 ili 18 godina. Prijavljeni tzv. „fact-checkeri“ nisu problematizirali ni javne pozive za vakcinaciju starijih osoba, koje spadaju u rizične grupe za prijem vakcina zbog ozbiljnih horoničnih bolesti prema službenim uputama proizvođača nekih vakcina gdje se jasno navode kontraindikacije.

Prijavljeni su protuzakonito subjektivnom selekcijom davali nesmetan prostor radikalnoj vakserskoj politici i prinudnom forsiranju vakcinisanja što je rezultiralo uvećanjem profita proizvođača vakcina, a gušili, zabranjivali i označavali lažnim sadržaj koji je iznosio u javnost bitna pitanja o sigurnosti vakcina, činjenice, pa čak i službene upute proizvođača vakcina kao i zvanične informacije nadležnih organa.

Prijavljeni su svojim djelovanjem stvarali kod korisnika društvenih mreža osjećaj straha od blokiranja profila prilikom dijeljenja informacija jer se i istinita vijest označava lažnom, čime su prekršili odredbe Krivičnog zakona FBiH iz člana 177. – Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina, a u vezi sa članom 31. – Saučesništvo, 126. – Odgovornost pravne osobe, 340. – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i 342. – Organizovani kriminal, za šta su propisane kazne zatvora do deset godina.

S obzirom da UG „Zašto ne“, prema njihovim navodima, sarađuje sa kompanijom „Meta“, koja je u vlasništvu društvene platforme „Facebook“, na kojoj prijavljeni utiču na ograničavanje sadržaja korisnika, autora i medija, nadležno tužilaštvo je dužno provjeriti da li su prijavljeni djelovali prema pravilima kompanije „Meta“ u tzv. „fact-checkingu“, te da li je navedena kompanija bila upoznata sa blokiranjem prava na objektivno informisanje njihovih korisnika.

Uz prijavu je zatraženo da optužnicom zatraži zabrana vršenja djelatnosti pravnog lica UG „Zašto ne“ kako dalje ne bi vršili krivična djela, kao i da se utvrdi da li su djelovali protivno smjernicama svojih finansijera i da li su znali za izvršenje krivičnih djela. Krivična prijava na sličnim osnovama podnesena je i protiv organizacije Faktograf.hr zbog blokiranja istinitih informacija u pogledu covid-potvrda u Bosni i Hercegovini, sa zahtjevom da se upotrebom instituta Međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima izvrše neophodne istražne radnje u Republici Hrvatskoj ili proslijedi krivična prijave na postupanje nadležnom tužilaštvu u Republici Hrvatskoj.

U prilogu spisak lica protiv kojih je podnesena krivična prijava:

Udruženje građana „Zašto ne“:
Darko Brkan, predsjednik udruženja građana „Zašto ne“;
Tijana Cvjetićanin, član uredničkog kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Emir Zulejhić, član uredničkog kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Rašid Krupalija, član uredničkog kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Elma Murić, član uredničkog kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Amar Karađuz, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Amina Čeliković, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Marija Ćosić, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Mladen Lakić, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Nerma Šehović, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Marija Manojlović, saradnik publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Maida Salkanović, saradnik publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Semir Džebo, saradnik publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Alisa Karović, video montažer publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Dalio Sijah, urednik publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Denis Čarkadžić, urednik publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Danira Karović, projekt menadžer publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Selma Ašćerić, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Amina Izmirlić Ćatović, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Alisa Karović, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Biljana Livančić-Milić, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Faruk Durmišević, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
Emir Velić, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto“ ne“;
Sanjin Mahmutović, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“.
i drugih odgovornih lica.

izvor: bosniapress.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %